ЗВОРОТНІЙ ЗВ’ЯЗОК З ГРОМАДЯНАМИ – ВАЖЛИВА СКЛАДОВА РОЗРОБКИ ЕФЕКТИВНИХ МЕХАНІЗМІВ ЖИТЛОВОЇ ПОЛІТИКИ

30 листопада 2023 р. голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук узяв участь у форумі "Право на житло в Україні", організованому Норвезькою Радою у справах біженців в Україні (NRC).

Із вступними промовами до учасників заходу звернулися керівник представництва NRC в нашій країні Роберто Віла Секста і заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

У рамках панельної дискусії "Формування засад державної житлової політики" Микола Марчук зазначив, що Міністерство відновлення в коаліції з експертами міжнародних організацій працює над новою рамкою житлового законодавства України. Ця робота є важливою, тому що в нашій державі існує ціла низка механізмів забезпечення житлом, проте немає комплексного документу, який встановив би правові підстави і реальні механізми вирішення житлового питання різних категорій громадян.

У свою чергу, Держмолодьжитло постійно працює задля розширення міжнародної співпраці з метою пошуку альтернативних джерел фінансування житлових програм, в тому числі для внутрішньо переміщених осіб, забезпечення яких житлом з моменту початку повномасштабної збройної агресії росії проти України набуло глобального масштабу і значення.

Зазначивши, що майже кожна з житлових програм, що реалізуються Держмолодьжитлом, має особливі умови для таких громадян, Микола Марчук зупинився на одному з найефективніших механізмів забезпечення житлом ВПО – пільговому кредитуванню за рахунок коштів гранту, наданих Урядом Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW). На першому етапі проєкту надано пільгові кредити 650 сім’ям внутрішньо переміщених осіб, забезпечено власним житлом 1530 громадян.

Наразі триває активна робота щодо продовження дії Проєкту. Додаткове фінансування дозволить забезпечити житлом 425 сімей ВПО.

"ДіяльністьДержмолодьжитла має виразно соціальне спрямування, - наголосив Микола Марчук. – А у нинішній важкий для українців час ми прагнемо бути не більш ефективними для людей, особливо тих, які внаслідок війни втратили дах над головою".

Очільник Фонду окремо наголосив, що важливою складовою розробки ефективних механізмів житлової політики є зворотний зв’язок з громадянами, задля яких і ухвалюються державні рішення. Безпосередня робота фахівців Держмолодьжитла з учасниками житлових програм дає установі змогу швидко реагувати на запити людей і ухвалювати оперативні рішення з урахуванням потреб позичальників і їхніх реальних проблем.