В УКРАЇНІ БУДУТЬ СТВОРЕНІ НОВІ СОЦІАЛЬНІ ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ

В Україні будуть створені нові соціальні житлові програми

Ухвалено закон про приєднання нашої держави до Банку розвитку Ради Європи

 

29 травня Верховна Рада України 296 голосами ухвалила в цілому Закон України №0206 від 26.05.2023 р. про прийняття Статуту Банку розвитку Ради Європи та приєднання до Третього протоколу до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи. Ініціатором проєкту закону є Президент України Володимир Зеленський.

Після підписання закону Президентом України і набуттям документом чинності наша держава зможе завершити формальні процедури і набути членство у Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ, Council of Europe Development Bank, CEB).

attachment 600x200

З боку Керівної ради банку на засіданні 8 квітня 2022 року у м. Париж був зроблений жест підтримки нашої країни: приєднання нашої держави до БРРЄ відбудеться на виняткових фінансових умовах, без сплати відповідного платежу з Державного бюджету України. 

Вступ України до Банку розвитку Ради Європи є потужним позитивним сигналом для українців, які зазнали лиха переміщення через повномасштабну війну. Наші громадяни отримають нові житлові та інфраструктурні програми з вагомою соціальною складовою.

Набуття членства в Банку рекомендовано Україні Парламентською Асамблеєю Ради Європи у Резолюції 2198 (2018 р.) «Гуманітарні наслідки війни в Україні».

Держмолодьжитло як провідна інституція у сфері реалізації державної житлової політики в Україні кілька років поспіль відстоювало на всіх рівнях влади доцільність приєднання нашої держави до Банку розвитку Ради Європи.

Після 24 лютого 2022 року нагальною стала необхідність залучення коштів для відбудови інфраструктури, насамперед соціального спрямування, зруйнованої чи пошкодженої через розв’язану РФ повномасштабну війну в Україні

БРРЄ є найстарішим європейським багатостороннім банком розвитку, його проєкти мають виключно соціальну спрямованість. Створений банк 1956 року для вирішення питань реінтеграції біженців, переміщених осіб і мігрантів. Членами Банку є 40 держав-членів Ради Європи, Святий Престол і Косово.

Особливий соціальний мандат БРРЄ дає змогу надавати позики державам-членам на умовах значно більш вигідних за ринкові. Як некомерційна установа банк застосовує обмежену маржу до своїх позик і не стягує комісій, що дає змогу значно знизити вартість позик для фінансування соціальних проєктів.

Пріоритетним регіоном у діяльності банку є Центральна, Східна і Південно-Східна Європа. 2021 року головним чином у країнах цього регіону реалізовані 57 проєктів на загальну суму 4,2 млрд євро, 2020 року – 56 проєктів на суму 6 млрд євро).

Підтримка мігрантів і біженців є центральним напрямом роботи БРРЄ. Банк має великий досвід у цій сфері: з 1990-их років через конфлікти у колишній Югославії програма із забезпечення житлом переміщених осіб здійснювалася завдяки фінансуванню БРРЄ у Боснії і Герцеговині, Хорватії, Чорногорії, Сербії. На кінець 2021 року завдяки цій програмі нове житло отримали 26 500 осіб.

Загалом від 1956 року загальний обсяг затверджених банком проєктів із забезпечення житлом сягнув 11 млрд євро. На червень 2022 року БРРЄ реалізовував 13 проєктів у Албанії, Боснії і Герцеговині, Молдові, Чорногорії, Румунії, Сербії і Македонії.

БРРЄ як головний інструмент Ради Європи у реалізації політики соціальної солідарності в Європі сприяє впровадженню соціально орієнтованих проєктів у державах-членах через три галузеві напрями діяльності: стале інклюзивне зростання; підтримка і підвищення якості життя  уразливих груп та інтеграція біженців, переміщених осіб і мігрантів; діяльність задля сталого екологічного розвитку.

З першого дня російської збройної агресії проти України БРРЄ долучився до практичної допомоги жертвам розв’язаної рф війни, зокрема особам, які були змушені покинути Україну. Неодноразово банк надавав кошти для підтримки переміщених з України осіб.

 

Отож, ухвалення згаданого Закону і наступне приєднання України до БРРЄ дозволить залучити кошти банку для відбудови інфраструктури, зруйнованої внаслідок збройної агресії росії проти України, позитивно вплине на показники економічного і соціального розвитку нашої країни і вирішення соціальних проблем українців.