УРЯД СПРОСТИВ УМОВИ ІПОТЕЧНОЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ УЧАСНИКІВ АТО І ВПО

Кабінет міністрів України удосконалив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла.

Відповідні зміни передбачені Постановою КМУ від 12 липня 2024 р. №813.

Зміни стосуються програми житлового кредитування внутрішньо переміщених осіб і учасників АТО/ООС, яку Держмолодьжитло реалізує на підставі Постанови Уряду України від 27 листопада 2019 р. №980.

Зокрема, збільшений вік об’єкта кредитування. Відтепер клієнти Фонду зможуть узяти кредит на житло, прийняте в експлуатацію не більш як 50 років тому чи реконструйоване не більш як 35 років тому. Житло не може бути розміщене на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих рф.

Це допоможе позичальникам розширити коло пошуку житла.

Другий крок назустріч побажанням людей: до 30 років збільшений максимальний термін кредитування. Кредит можна узяти на період до досягнення позичальником 65 років включно на дату повного виконання зобов’язань за кредитним договором.

Це зменшить фінансове навантаження на позичальників.

Змінений підхід до встановлення нормативної площі житла, яке придбається за програмою. Встановлено розмір такої площі площу на сім’ю з однієї особи (одинока особа) чи сім’ю з двох осіб – 52,5 кв м і додатково 21 кв м на кожного наступного члена сім’ї.

Це спростить доступ кандидатів до участі в програмі і сприятиме зниженню фінансового навантаження на сім’ї платників.

Нарешті, вдосконалено порядок виключення з реєстру кандидатів на участь у програмі.

Умови програми на сайті Держмолодьжитла: https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-ta-ato-oos

Повний текст Постанови КМУ №813 – за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/813-2024-%D0%BF#Text