СИСТЕМНА ДОПОМОГА ВПО МОЖЛИВА ЗА ФІНАНСОВОЇ ПІДТРИМКИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНСТИТУЦІЙ – СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ

Сьогодні голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у засіданні Керівного комітету з питань реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр., що відбулося у Міністерстві закордонних справ України.

3434У рамках сесії з прав людини очільник Фонду виступив щодо досягнутих установою результатів у питанні захисту права внутрішньо переміщених осіб на житло та перспектив подальшої роботи в цьому напрямку.

Сергій Комнатний наголосив, що Держмолодьжитло як державна установа, що адмініструє понад 120 державних і регіональних житлових програм, плідно співпрацює з Проектом Ради Європи "Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень". На основі співпраці з міжнародними партнерами минулого року модернізовано умови програм «Доступне житло» і молодіжного кредитування, внесено інші зміни до законодавства, що дали створити передумови для ВПО реалізувати свої житлові права нарівні з іншими громадянами.

Наразі 23 регіональні житлові програми передбачають участь переселенців. 2019 року було здійснено запуск у пілотному режимі загальнодержавної програми іпотечного кредитування для учасників ООС/АТО і ВПО під 3 відсотки річних, яка викликала значний інтерес громадян. Згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського, Уряд створив робочу групу, завдання якої – запропонувати концепцію комплексної державної житлової програми, де буде передбачено в тому числі і захист права ВПО на власне житло.

Починаючи з 2017 року, 1055 сімей ВПО забезпечені власним житлом через програми Фонду, повідомив керівник Держмолодьжитла.

Та враховуючи велику кількість ВПО в Україні і обмежений фінансовий ресурс держави на задоволення їхніх законних потреб, тільки зазначені програми не забезпечать бажаного результату – не вирішать житлову проблему сотень тисяч родин на системній основі.

Вивчення досвіду балканських держав, які зіткнулися з проблемами біженців, показало: відповідь на складні запитання лежить у площині співпраці з європейськими інституціями, в т.ч. фінансовими. У Резолюції ПАРЄ 2198 (2018 р.) Асамблея, з-поміж іншого, рекомендує Україні започаткувати співпрацю з Банком Розвитку Ради Європи (БРРЄ), який має великий досвід успішної реалізації проектів для ВПО і біженців та позитивні результати. Банк готовий працювати з українською владою. Держмолодьжитло наполегливо відстоює необхідність такої співпраці насамперед для наших громадян. Та для цього потрібне відповідне рішення на державному рівні. Зараз на рівні Уряду України тривають консультації щодо початку перемовин з БРРЄ про умови членства і співпраці, зазначив Голова правління Держмолодьжитла.

«Жодна країна Європи не досягла сталих рішень в інтересах ВПО без участі міжнародних фінансових інститутів. Тим паче ніде ще не було і немає такої кількості переміщених осіб, як в Україні, – підкреслив Комнатний. – Самотужки, без системної співпраці з БРРЄ, Україна не зрушить кардинально ситуацію із забезпеченням житлом внутрішньо переміщених осіб».