НА ШЛЯХУ ДО НОВОЇ ЖИТЛОВОЇ ПОЛІТИКИ

23 жовтня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у семінарі з розробки дизайну публічних консультацій щодо реформи житлової політики.

Захід пройшов під егідою Міністерства розвитку громад і територій України у межах проекту “Залучення громадян у процес прийняття рішень шляхом проведення публічних консультацій” за сприяння Національного Демократичного Інституту та Інституту «Республіка» завдяки підтримці Уряду Сполученого Королівства Великої Британії і Фонду розвитку ефективного врядування.122538694 377745229938401 8293698230091963865 n

- В Україні давно є актуальним комплексний перегляд законодавства у житловій сфері, - заявив Сергій Комнатний у коментарі пресслужбі Держмолодьжитла, - адже житлова політика держави має бути дієвою. Женевська хартія ООН про стале житлове господарство передбачає, зокрема, забезпечення державою доступу для всіх громадян до достатнього, безпечного і доступного житла.

При цьому норма Конституції щодо права на житло фактично не діє в Україні, застарілий Житловий кодекс УРСР датується 1983 роком, Концепція державної житлової політики, затверджена 1995 року та низка житлових програм існують лише на папері, а Закон України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» містить низку недоліків і не може реалізуватися на практиці.

До низки норм Житлового кодексу періодично вносяться зміни, які стосуються тієї чи сфери житлових правовідносин, а також житлово-комунальних послуг, але в цілому цей фундаментальний документ безповоротно застарів. Комплексний перегляд Житлового кодексу не здійснювався. Кілька спроб розробити і прийняти новий Житловий кодекс не мали успіху. У зв'язку з цим є необхідність створення фундаменту, основи для формування в подальшому основного закону держави, що регулює житлову політику.

- Тому робота з написання проєкту нового Житлового кодексу України, яку провадить Мінрегіон спільно з експертним середовищем, у тому числі, звичайно, за участі фахівців Держмолодьжитла, є стратегічно важливою, - підкреслив Сергій Комнатний.