ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ ФОНДУ БЕРЕ УЧАСТЬ У РОБОТІ СЕСІЇ ЄЕК ООН

2222  Сьогодні в женевському Палаці Націй відкрилася 81-ша сесія Комітету з питань містобудування, житлового будівництва та землеустрою Європейської економічної комісії Організації Об’єднаних Націй (ЄЕК ООН). Через карантинні обмеження захід відбувається також за допомогою веб-телебачення ООН. Участь у роботі сесії онлайн бере голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

Сесія триватиме із 6 до 8 жовтня. Обговорюватиметься реалізація основних міжнародних угод, зокрема, «2030 Порядок денний для сталого розвитку», «Нова міська програма» і Женевська Хартія ООН щодо сталого житла.

Першого дня сесії відбувається Форум мерів, темою якого визначено «Дії міст в ім'я сталого майбутнього». Лідери міст Європи, Північної Америки, Центральної Азії і Кавказу обговорюють ключові виклики сьогодення. Виступи і дискусія торкаються важливих питань: яким буде міське життя після глобальної пандемії? Як міста можуть стимулювати дії по боротьбі зі змінами клімату? Як ми можемо стати більш стійкими?

Саме міста перебувають сьогодні на передньому краї вирішення нагальних проблем людства – пандемії, зміни клімату, стихійних лих. Оскільки світ стає дедалі більш урбаністичним – майже три чверті населення у регіоні ЄЕК ООН живе в містах, – ці проблеми не можуть бути вирішені тільки національними урядами. Тому саме міста стали ключовими партнерами для підтримки зусиль із досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР) ООН.

За підсумками Форуму мерів має бути схвалена Женевська декларація мерів.

Завтра ж на сесії говоритимуть про кроки держав регіону до виконання Цілі 11 ЦСР ООН – Сталий розвиток міст і громад.

Нагадаємо, Цілі сталого розвитку або Глобальні цілі ухваленого ООН Порядку денного у сфері сталого розвитку на період до 2030 року, – це керівництво до дій, спрямованих на те, щоб покінчити з бідністю, захистити планету і забезпечити мир і процвітання для людей у всьому світі.

До компетенції Держмолодьжитла належить участь у роботі над досягненням Цілі 11 «Сталий розвиток міст і громад», зокрема, визначеного Національною доповіддю «Цілі сталого розвитку – Україна» завдання 11.1 – забезпечити доступність житла. Окрім практичної реалізації житлових програм, Фонд став співорганізатором низки міжнародних заходів, під час яких обговорювалася згадана тематика.

csm 81 Committee