ФОНД – УЧАСНИК МІЖНАРОДНОГО ДІАЛОГУ ЩОДО ЖИТЛОВОГО СЕКТОРА СХІДНОЇ ЄВРОПИ

На особисте запрошення директора Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) пана Кнута Хьоллера голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у заходах щодо житлового та міського розвитку у регіоні Східної Європи, які відбулися в м. Берлін (Німеччина).

Участь представника Фонду у заходах обумовлена тематичною актуальністю для установи питань, що обговорювалися. Йшлося про стан справ у житловому й будівельному секторах Східної Європи, перехід до більшої енергоефективності та стабільності житла, про цілі й виклики житлового розвитку у Східній Європі. Захід став платформою для обміну кращими практиками у цій сфері. Зокрема, був представлений досвід Німеччини у трансформації житлового сектора – в організації системи житлових кооперативів.

ger2Під час зустрічі Сергій Комнатний мав виступ щодо проекту з підготовки Стратегії державної житлової політики України на період до 2030 року. Цей фундаментальний документ, підкреслив Комнатний, матиме основою чотири наріжні камені:

- житловий фонд,

- енергоефективність і охорона довкілля в житловому секторі,

- соціальний компонент,

- доступність житла та її механізми.

Характеризуючи ситуацію у житловому секторі в Україні, очільник Фонду назвав її напруженою. На додачу до півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб, що потребують житла, маємо понад 600 тисяч громадян, які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов, та сотні тисяч родин, чиї потреби в житлі не враховані в офіційній статистиці. Також нагальними є модернізуючі й ремонтні заходи у існуючому житловому фонді. Великого значення в цих умовах набуває фінансова та інша підтримка зусиль України щодо вирішення зазначеного кола питань з боку міжнародних партнерів, одним з яких є Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі».

Керівник Держмолодьжитла відзначив активну співпрацю державної установи із Ініціативою, з якою 2018 року Фонд підписав Меморандум про партнерство і співробітництво.

Спільно організований минулого року представницький міжнародний симпозіум «Житлові кооперативи як модель для створення доступного та достатнього житла в Україні» дав поштовх дискусії у національних фаховому й експертному середовищах щодо можливості відродження житлових кооперативів в Україні як одного з можливих варіантів задоволення потреби громадян нашої держави у власному доступному житлі та їх залучення до державних і регіональних житлових програм.

Під час заходів відбулися зустрічі та ділове спілкування голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного з парламентським статс-секретарем Федерального міністерства довкілля, охорони природи і ядерної безпеки Німеччини (BMU) Ритою Шварцелюр-Зуттер (RitaSchwarzelühr-Sutter) і директором Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) Кнутом Хьоллером (KnutHöller).

Робоча поїздка голови правління Держмолодьжитла до Берліна профінансована за кошт організаторів – Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі».