ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛУ – 27 РОКІВ

Шановні колеги, друзі, однодумці!

Час минає непомітно. Здається, зовсім недавно молоді й активні представники громадянського суспільства вийшли до державної влади з ініціативою створити установу, яка б сприяла громадянам у реалізації їхнього конституційного права на житло. А сьогодні ми стоїмо на порозі вже 28 року діяльності Держмолодьжитла.

За 27 років, що минули, завдяки участі в усіх програмах, які адмініструє Фонд, 39 тисяч українських родин стали власниками затишних осель. Ці люди отримали не просто дах над головою, а й надійний фундамент, на якому вони будують своє життя на рідній землі, ростять дітей, втілюють плани. І все це, у тому числі, й завдяки скромним зусиллям наших фахівців. Щасливі очі цих людей – головний показник успіху нашої роботи.

Не секрет, що за чверть з лишком століття колектив Держмолодьжитла переживав і час активної роботи, і період зниження активності не з нашої волі. Маємо чим пишатися, але є і невирішені проблеми. Над ними працюємо і добиваємося того результату, якого від нас справедливо вимагають люди.

В останні кілька років охолодження ставлення центральної влади до житлової політики не дає змоги сповна реалізувати наш потенціал. Ми є заручниками політичної й економічної ситуації в країні, суб’єктивних настроїв окремих політиків і чиновників. Таку ситуацію ми намагаємося змінювати. У тому числі – завдяки конструктивному ставленню до втілення в життя житлових програм з боку органів місцевої влади у багатьох регіонах України. Плануємо довести показник фінансування програм забезпечення людей житлом з місцевих бюджетів до 300 млн грн цього року. І надалі нарощуватимемо активність, спонукаючи цим прикладом центральну владу не відставати і надолужити згаяне за п’ять років.

Визначили й реалізуємо стратегічні задання Держмолодьжитла. Це, зокрема:

- законодавче закріплення засад діяльності Фонду,

- повернення політичної уваги до роботи Держмолодьжитла на рівень, який відповідає важливості питання забезпечення українців житлом на доступних умовах,

- стабільне фінансування житлових програм,

- подальший розвиток співпраці з місцевим самоврядуванням,

- активний пошук позабюджетних джерел фінансування програм забезпечення українців житлом, співпраця з міжнародними інституціями, вивчення й реалізація кращого світового досвіту в нашій галузі.

І. звісно, ми йдемо шляхом прозорості та відкритості, несприйняття потенційних ризиків корупції, спрощення для людей умов участі в програмах. Повинен зауважити, що Держмолодьжитло вже два роки як «у смартфоні» – зареєструватися в програмах можна, не виходячи з дому, без участі чиновника. А невдовзі ми запропонуємо людям ще більше можливостей – через впровадження електронного кабінету клієнта. Ми повинні стати і вже стаємо сервісом для людей!

Вітаючи з 27-ою річницею з дня створення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, бажаю усьому нашому високопрофесійному колективу в столиці і в регіонах активного розвитку, втілення планів і задумів. Здоров’я, сил і наснаги кожному з вас, миру і злагоди в сім’ях! Нехай доля буде прихильною та дарує радість від результатів роботи!

 

Зі щирою повагою та вірою в позитивні зміни у державній житловій політиці,

Сергій  Комнатний, Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву